,

Even vertragen

Ik kan enorm genieten van muziek. Het brengt me in een andere wereld. Een wereld waarin ik mijn emoties de vrije loop kan laten. En net als muziek, zijn deze emoties verschillend. Ik kan enorme blijdschap voelen als ik met mijn kinderen dans op vrolijke muziek. Of diep geraakt zijn door een liedje op de radio. Op Spotify heb ik zelfs muziek die ik bewust aanzet als ik mezelf even wil wentelen in zelfmedelijden of om te ontspannen. Het is bewezen dat muziek beide hersenhelften activeert en dat hierdoor tussen hen een nieuwe verbinding ontstaat. Om die reden is er zelfs muziek therapie ontwikkelt.
Als je hier meer over wilt lezen dan kan dat op: https://verkenjegeest.com/het-effect-van-muziek-op-de-hersenen/

Het ontladen van onze emoties kan enorm opluchten. Het haalt ons uit ons hoofd en laat ons weer voelen. Helaas doen we dat in onze drukke levens vaak niet. We stoppen onze emoties juist weg, door tal van overtuigingen. Uit angst om de status quo te doorbreken, om iets aan onszelf te bewijzen of omdat we denken dat we het toch niet kunnen. De redenen zijn voor iedereen anders.

Ik wil vaak overal controle over houden. Ik wil alles zeker weten en analyseer veel. Ik kan echt zeggen dat ik hou van denken, maar mijn hoofd draait er wel overuren door. Hierdoor slaap ik ‘s nachts niet altijd goed, maar dat is weer een ander verhaal.

Onze gedachten zijn allemaal worstelingen van het ego. Gecreëerd door vervelende ervaringen. Sommigen recent, maar vaak gaan ze heel ver terug. Deze ervaringen zorgen ervoor dat we beschermlagen aanmaken. Maar niet alle lagen van toen, zijn nu nog van belang. We zijn volwassen geworden en hebben er waarschijnlijk van geleerd. Dus waarom laten we dit niet los?

Het wordt lastig als we maar gewoon door blijven gaan. Als we niet even op adem komen en ons lijf en hersenen niet de ruimte geven om te herstellen. Wat dan gebeurt is dat we in onze oude patronen vallen. En kunnen we onszelf kwijtraken en niet meer voelen wat we als mens nodig hebben.

Ik ervaar dat ik, tijdens de momenten waarin ik kan ontspannen of simpelweg alleen ben, veel beter in contact kan komen met mijn intuïtie. Ik verplaats mezelf als het ware vanuit mijn hoofd naar mijn hart. En daar ligt het goud. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen.

In de rust en de stilte kan je even naar binnen keren en kom je in aanraking met je echte ik, je innerlijke kompas. En als je goed luistert vind je de antwoorden waar je naar op zoek bent. Op deze plek ga je bewust stappen maken vanuit je eigen normen en waarden. En weet je waar je gelukkig van wordt en wat je belangrijk vindt.

Dus stop met het leven in de toekomst of het verleden. Neem de tijd om te vertragen. En dan bedoel ik niet alleen als je op vakantie gaat. Ga wandelen, sporten, mediteren. Wat het ook is dat bij jou past. En kijk op deze momenten eens extra om je heen en wat er nu voor en naast je ligt.

Dit filmpje is een optreden van mijn dochter en haar vriendje op de BSO. Ze is helemaal weg van hip-hop muziek. Ik blijf maar blij zijn als ik er naar kijk.