,

Sommige kwaliteiten kun je je hele leven inzetten!

Als ik een kernkwaliteit van mezelf zou moeten opnoemen dan is het wel doorzettingsvermogen. Naar mijn idee heb ik dat altijd al gehad. Ik heb het aan mijn opvoeding te danken.

Ik heb een fijne onbezorgde jeugd gehad. Materialistisch gezien kwam ons gezin niks te kort. We hebben in mooie huizen gewoond op bijzondere plekken. Gingen regelmatig op vakantie met elkaar en ook thuis was het er ontspannen.

Ook al vormt die onbezorgdheid een rode draad, een “strenge opvoeding” is het eerstvolgende dat mijn jeugd omschrijft. Mijn moeder was vooral streng over de regels in huis. Recht aan tafel zitten, met mes en vork eten, niet met je vingers in de pan of met vieze schoenen in huis. Er werd altijd goed op mij gelet. Wat ik me vooral herinner van mijn vader was dat ik nooit mocht zeuren en ontevreden mocht zijn met wat ik had. Er werd me regelmatig gezegd dat ik mijn schouders er onder moest zetten en door moest gaan. Dat er ergere dingen waren dan waar ik op dat moment mee zat.

Dat laatste heeft mijn doorzettingsvermogen ontwikkeld. Als ik echt iets wil of een doel voor ogen heb, doe ik er alles aan om dit te bereiken. Ik krijg er heel veel energie van. Maar het heeft ook een keerzijde. Ik kan gefrustreerd raken als het niet gaat zoals ik het wil. Ik ga soms mijn grenzen over en neem te veel hooi op mijn vork. Het feit dat ik heel veel dingen leuk vind en dat ik kansen zie, helpt ook niet altijd in die mix.

Het is wellicht een open deur, maar net zoals licht niet zonder donker kan, heeft elke kwaliteit zijn schaduwkant. Ook wel valkuil genoemd. Je stapt hier vaak in als je doorschiet. En dat gebeurt iedereen. Doelgerichtheid kan daardoor omslaan naar starheid of zelfstandigheid in solisme. Merk je wel eens dat mensen verstijven als je een zoveelste project of idee hebt geïnitieerd? Of dat mensen niet meer reageren als je te direct bent geweest?

Maar het hoeft niet altijd zo te gaan. Het is mogelijk om je kwaliteiten effectief in te zetten. En dat begint door je bewust te worden van je eigen gedrag. Hierdoor kan je even wat gas terug nemen en indien nodig ander gedrag inzetten. Dan kan jouw kwaliteit, de kwaliteit blijven die het is, zonder hier afbreuk aan te doen.

Ik zet de komende tijd mijn doorzettingsvermogen op een wat lager pitje, in ruil voor een weekje zon. Dat heb ik namelijk ook aan mijn doorzettingsvermogen te danken. Ik weet niet of ik het kan laten om toch wat te werken, maar ik ben me er in ieder geval van bewust.

Het meisje op de foto ben ik. Wist jij al op die leeftijd wat jouw kwaliteiten waren?