,

Je leiderschapsdoelen haal je niet zonder slag of stoot. En daar kun je onderweg een hoop van leren.

Als ik een doel voor ogen heb, zowel zakelijk als privé, lijkt het wel alsof er een soort vuurtje in mij wordt aangestoken. Ik zie nog niet helemaal scherp hoe het eruit gaat zien, maar ik merk wel heel duidelijk dat het goed voelt en wat de richting is die ik op wil.

Ik heb altijd al heel duidelijk geweten wat ik wil. En ook wat ik niet wil. Dit heeft als resultaat dat ik risico’s durf te nemen, snel knopen doorhak en onbekende paden durf te bewandelen. Het verrijkt mij enorm als mens.

Zakelijk heeft deze kwaliteit zo zijn voordelen. Als manager had ik met mijn team altijd een helder doel waar ik naartoe werkte. En ook als coach werk ik samen met mijn klanten naar een duidelijk doel. De richting waarin de coaching gaat is aan de klant, maar doordat we samen hun doelen voor ogen hebben, kan ik net even dat extra duwtje geven om actie te ondernemen. Of het nou een team of een individueel coachings traject is, wat er vervolgens gebeurt is magisch. Waar hun voeten voor hun gevoel nog vast zaten in een diep moeras, komen ze nu in beweging en zie je hun zelfvertrouwen groeien. Maar goed, ik wijk af.

Mijn doelgerichtheid heeft niet alleen voordelen. Het slaat soms door in ongeduldigheid en impulsiviteit, want ik wil wat ik voor ogen heb ook gelijk doen. En soms zelfs stiekem op m’n eigen manier. Als ik merk dat mijn omgeving daar anders tegenaan kijkt zal ik toch proberen om ze te overtuigen. Met als resultaat dat ik het er wel doorheen krijg, maar nooit met voldoende draagvlak, omdat men zich onder druk gezet voelt. Niet erg effectief dus.

In mijn coaching besteed ik, als het nodig is, aandacht aan het feit dat niet alles gaat zoals jij het wilt. En dat je binnen je eigen cirkel van invloed moet blijven. Als je invloed wilt hebben op wat je wilt bereiken is bewustwording van je eigen gedrag heel belangrijk. Maar dat is niet altijd even eenvoudig. Je diepste overtuigingen, gevoelens en gewoontes zitten in de weg. En die zijn door ons ego vaak sterker dan de wens om het anders te doen.

Als je inzicht krijgt in je eigen gedragspatronen zal je handelen vanuit rust en eigen kracht. En niet vanuit dominant, verdedigend- of slachtoffergedrag. Een lastige taak, maar levert je wel heel veel op. En weet je wat het grappige is? Als je eenmaal de controle hebt losgelaten komt wat je wilt, vaak allemaal op je af.

Ik betrapte mezelf er dit weekend weer op dat ik bijna in mijn oude gedrag schoot. Mijn man en ik zijn bezig de tuin opnieuw in te richten. En de plant die ik erin wilde zetten had ik allang gezien en had ik zonder overleg al bijna gekocht. Ik was ervan overtuigd dat hij het er mee eens zou zijn. Toch heb ik er eerst maar een foto van gemaakt en doorgestuurd. En hij zei gelijk ja! Hij is mooi, vind je niet?