,

Laat je eigenwaarde niet beoordelen door een ander, zoek juist de verbinding!

Van kinds af aan werd me vertelt dat ik vaak dingen persoonlijk opvatte. Ik voelde heel veel. Ik voelde de emoties van andere mensen, negatieve en positieve energie, ik pikte het allemaal op. Dat is in mijn vak als coach een hele fijne eigenschap.   Ik voel bij mijn cliënten wat er in woorden niet wordt gezegd.

Het helpt ze voorbij te gaan aan hun rationele gedachten en komen dan in aanraking met hetgeen wat hieraan ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld oude pijn die nogal eens de kop op kan steken als je gekwetst wordt of ergens bang voor bent.

Door mijn onzekerheid toen als kind, dacht ik vaak dat iemands emoties of acties met mij te maken had. Als vroeger een vriendinnetje niet met me wilde spelen dan kon ik wel eens denken dat ze me niet meer aardig vond. Met mijn gedachten was ik vaak aan het oordelen. En dat oordelen ging twee kanten op. Ik oordeelde mezelf door te denken dat het aan mij lag en ik oordeelde de ander door te denken dat zij mij niet aardig vond.

Nu ik volwassen ben ga ik gelukkig anders om met mijn negatieve gedachten. Ik heb geleerd om niet gelijk te reageren op wat ik voel. Ik doe dit door eerst even diep adem te halen en er afstand van te nemen. Een andere manier dat ook werkt is door jezelf af te vragen of het waar is wat je denkt. Misschien is het wel een verhaaltje dat je brein er zelf van heeft gemaakt. Ik heb daar nog wel eens last van door mijn enorme fantasie.

Zelf vind ik dat het kunnen verplaatsen in de ander één van de belangrijkste stappen is om niet te oordelen.Hierdoor lukt het je om het te depersonaliseren en te accepteren dat wat er wordt gezegd niet aan jou ligt.

En iedereen doet het. We plaatsen iemand in een hokje en plakken er een label op. Maar hierdoor doe je jezelf en de ander wel te kort. Dus laat je eigenwaarde nooit afhangen van een oordeel van een ander. Het zegt namelijk niks over jou, maar alles over hoe de ander kijkt. Het is zijn of haar perceptie. En meer niet.

Dit keer geen persoonlijke foto. Hij is simpel, maar zegt tegelijkertijd zoveel. Wat is jouw oordeel?